FAQ

1. Wat is een huidtype analyse?
Dit betekent dat we middels een aantal vragen je huidtype bepalen. Dit kan variëren van huidtype 1 tot en met huidtype 4. Aan de hand van je huidtype adviseren we hoe je je kuur het best kunt opbouwen. Dus maximaal bruinen zonder te verbranden.

2. Wanneer, hoe vaak en hoe lang mag ik zonnen?
Ben je nog geen 18 jaar? Nog even niet onder de zonnebank. Je leest het goed. Als je nog geen 18 jaar oud bent, mag je nog geen gebruik maken van de zonnebank. Dat betekent dat je pas vanaf je 18e jaar van harte welkom bent bijs ons. Deze regel is een tijdje geleden opgesteld, omdat huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is als ze niet teveel zonlicht krijgen. Tot je 18e is je huid namelijk nog in ontwikkeling.

Vanaf 18 jaar ben je van harte welkom! Hoe vaak en hoe lang je mag zonnen is afhankelijk van je huidtype en het resultaat dat je wilt bereiken. Over het algemeen kom je tijdens je opbouwkuur een keer of drie per week en als je daarna je kleurtje bij wil houden is 1 of 2 keer per week meestal voldoende.

3. Moet ik een afspraak maken?
Nee, je bent altijd van harte welkom. Maar als je er zeker van wilt zijn dat je niet hoeft te wachten, kun je beter van tevoren even reserveren. Vooral ‘s avonds omdat het dan de drukste uren zijn.

4. Is de straling van een zonnebank gevaarlijk?
De straling van de zonnebank is niet gevaarlijker dan de straling van de buitenzon. Het voordeel is dat de straling van de zonnebank gecontroleerd is, aan bepaalde regels moet voldoen en de juiste UVA-UVB verhouding heeft. Bovendien zijn de bruiningstijd en de sterkte van de zonnebank afgestemd op je huidtype.

5. Ik gebruik medicijnen, mag ik dan zonnen?
Dit is moeilijk te beantwoorden, omdat er natuurlijk veel verschillende medicijnen zijn. Sommige medicijnen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Hoewel dit meestal in de bijsluiter staat, is het verstandig bij twijfel de huisarts te raadplegen.

6. Kan ik met 1 pasje bij alle studio’s komen zonnen?
Jazeker, je kunt met je pas bij iedere Sunsation vestiging terecht.

7. Hoe snel kan ik bruin worden?
Dit is afhankelijk van je huidtype en het aantal keren dat je komt zonnen. Het pigmentatie proces moet eerst op gang worden gebracht, en meestal gaat dit bij iemand met huidtype 4 sneller dan bij iemand met huidtype 2. Ook het aantal keren dat je komt zonnen en de cosmetica die je gebruikt is van belang.

8. Ik ben zwanger, mag ik dan zonnen?
Over het algemeen is dit geen probleem, hoewel er kans is op een zwangerschapsmasker. Wij adviseren om altijd eerst even de huisarts of de verloskundige te raadplegen.

9. Moet ik me insmeren voor het zonnen?
Om de huid goed te beschermen en te verzorgen en om sneller een mooi bruin kleurtje te krijgen, is het verstandig een goede zonnebanklotion te gebruiken. Zie ook het stukje over zonnecosmetica. Sunsation heeft een uitgebreid assortiment Australian Gold lotions en onze medewerkers kunnen u een prima advies geven. Let goed op dat je crème geen beschermingsfactor heeft. Deze gebruik je in de buitenzon en niet onder de zonnebank, zie ook punt 13.
Ook het gebruik van een goede aftersun (bijv. ‘s avonds) is aan te bevelen, dit om uitdroging van de huid en schilfertjes tegen te gaan.

10. Ik ga binnenkort op vakantie, wanneer moet ik dan beginnen?
Of je nu op vakantie gaat, binnenkort gaat trouwen of een ander feestje hebt, het is verstandig om ruim op tijd met een kuurtje te beginnen. Een mooie, natuurlijke bruine kleur bouw je langzaam op en heb je meestal niet binnen een paar dagen. Geef aan onze medewerksters aan wanneer die speciale gelegenheid is en zij maken een goede planning voor je.

11. Kan ik rood worden of verbranden?
Je kunt rood worden van de warmte en dan is er niets aan de hand. Soms kan rood worden ook een indicatie zijn van lichte verbranding. Overleg dan met je zonneconsulente die je kuur wat zal aanpassen. Een lichtere bank of wat kortere zontijden. En het is verstandig om pas weer te komen zonnen als de roodheid helemaal verdwenen is.

12. Ik heb last van witte vlekjes, wat kan dat zijn?
Meestal zijn dit drukplekjes, daar waar je lichaam het meest op de zonnebank steunt. Dit is gemakkelijk te verhelpen door de laatste minuten op je buik te gaan liggen. Het kunnen ook pigmentvlekken zijn en daar is helaas weinig aan te doen. Sommige apotheken hebben hier een bepaalde crème voor maar die helpt lang niet bij iedereen. Indien je twijfelt of het wel pigmentvlekken zijn, vraag dan je huisarts om advies.

13. Kan ik een zonnebrandcrème met beschermingsfactor gebruiken onder de zonnebank?
Het is absoluut af te raden een product met factor onder de zonnebank te gebruiken, omdat u dan simpelweg niet bruin wordt. Het verschil met de buitenzon is, dat de tijd dat u blootgesteld wordt aan de straling onder de zonnebank gelimiteerd is en wanneer u een beschermingsfactor zou gebruiken alles compleet geblokkeerd zou worden.